sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Rantalakeusjuoksu - peltojen keskellä auringonporotuksessa


Heräsin lauantaihin erittäin hyvin nukutun yön jälkeen. Kymmenen jälkeen aamupäivällä oli vielä pilvistä ja mittari näytti + 16 astetta. Sama pilvisyys jatkui vielä iltapäivällä. Kerkesin jo ajatella, että ihanaa, illalla saa juosta pilvisessä viileässä kelissä. Mutta kissan viikset! Ennen neljää alkoi pilvet rakoilemaan ja aurinkohan se kohta möllötti pilvettömältä taivaalta niin iloisena tai enemmänkin vahingoniloisena. Aurinko selvästi vainoaa minua...

Suurin osa ihmisistä on  varmasti iloisia auringonpaisteesta eivätkä yhtään ymmärrä, kun minä aina toivon pilviä ja tihkusadetta. Mutta yrittäkää ymmärtää, että jos edes kerran saisin sen kokea tänä kesänä kisapäivänä, niin olisin tosi iloinen. En missään tapauksessa toivo kenellekään huonoja lomakelejä, mutta toivoisin itselleni edes kerran inhimilliset olosuhteet kilpailupäivänä. Vai olenkohan vaan yksinkertaisesti niin huono, etten pysty kunnon suorituksiin normaaleissa Suomen kesäolosuhteissa? 

Rantalakeusjuoksun lähtöpaikka oli peltojen keskellä Lumijoen puolella. Sinne meidät kuljetettiin bussikyydillä. Matka (10 km) juostiin yhteen suuntaan kevyenliikenteenväylää pitkin Limingan keskustaan. Juoksu oli minulle vaikea. Paljon vaikeampi kuin viikko sitten Rovaniemen juoksu, vaikka Rovaniemellä oli vieläkin kuumempi. Vannoin itselleni, että en IKINÄ ENÄÄ juokse helteellä. Sain elämäni ensimmäisen palleakrampin ja aivan hirveän vaikeahan sen kanssa oli juosta. Monta kilometriä meni ihan löntystäessä. Jos ei oltaisi oltu siellä peltojen keskellä, keskellä ei mitään, olisin varmaan keskeyttänyt.  Mutta onneksi on tuota sinnikkyyttä... Kanssakilpailijalla oli myös vastaavia ongelmia juoksun aikana, häntä vähän yritin neuvoa, kun tuntui, että kivun takia jää sinne tien päälle. Sai ilmeisesti krampin menemään ohi, kun myöhemmin ohitti minut kuitenkin.

Sitten n. 8 km kohdalla juoksu taas alkoi sujumaan. En tiedä menikö kramppi ohi vai mitä, mutta oli taas ihan helppo juosta. Viimeisen kilometrin aikana sain myös juostua edellä juoksevia kiinni ja yhden ohituksenkin sain tehtyä. Maalissa olin ajassa 58.33. Aikalailla samaa tahtia kuin viikko sitten. Sähköistä ajanottoa ei ollut, joten nettoaikaa ei mitattu. Vähän kyllä ihmettelen, miten pystyin tuohonkin aikaan noiden vaikeuksien kanssa. Olin ihan varma juostessa, että nyt tulee kaikkien aikojen pohjanoteraausjuoksu...
Tyytyväinen en ole suoritukseen, mutta en nyt hirveän pettynytkään. Vaikka juostessa vannoin, ettei enää ikinä hellejuoksua, niin muutama minuutti maaliintulon jälkeen jo suunniteltiin seuraavaa kisaa Move Maratonia, joka on parin viikon päästä. Oli helle tai ei. Kovin äkkiä ne vaikeudet unohtuu... :) Silloin aion sääsolosuhteista riippuen juosta joko vartin tai puolikkaan.  ExtremeRun aika varmasti jää minulla väliin, kun pitää lähteä lomailemaankin perheen kanssa. Seuraava kymppi on todennäköisesti vasta elokuussa Kempeleessä ja silloinkin aika varmuudella joutuu lämpimissä olosuhteissa juoksemaan. Miten saisinkin itseni toimimaan niin, että juoksu lämpimässä sujuisi ongelmitta...?

Rantalakeusjuoksusta jäi kaikkinensa kuitenkin positiiviset fiilikset. Mukava oli nähdä jälleen juoksukavereita ja jutustella uusien tuttavuuksienkin kanssa. Järjestelyt olivat hyvät ja ihmiset olivat ystävällisiä. Ainut ehkä mikä olisi voinut olla toisin, niin noinkin kuumalla ilmalla vesipisteitä olisi voinut olla edes yksi enemmän. Edes sellainen mistä olisi voinut kaataa vettä päälleen. Jatkossakin aion tapahtumaan osallistua, jos vain tapahtuma sopii aikatauluihin.

Ensi viikolla ajattelin vähän löysäillä juoksun suhteen, kun nuo sykekäyrät vähän pistävät miettimään, että olenkohan ihan kunnolla palautunut, kun ihan en näyttänyt nyt saavan itsestäni irti kaikkea... Vai vaikuttiko kramppi asiaan vai mikä... Mutta joka tapauksessa ensi viikolla ajattelin palailla vähän CrossFitin maailmaan ja harjoitella ainakin leuanvetoja sekä punnerruksia. Ja siihen lisäksi keksiä itselle joitain mukavia metconeja :)

7 kommenttia:

 1. Kuinka paljon muuten harjoittelet kuumuudessa? Tuli vaan mieleen, että useinhan sitä tulee hellepäivinä siirrettyä lenkkiä aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan, mutta oikeasti pitäisi toimia juuri päinvastoin totuttaakseen kehon toimimaan kuumassa. Taisi olla tästäkin juttua uusimmassa Juoksija-lehdessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ainakin yrittänyt harjoitella helteelläkin, mutta usein kyllä seurauksena ollut päänsärky, joka alkanut jo harjoitellessa. En ole aikatauluttanut harjoittelua lämpötilan mukaan.

   Mulla on aina ollut ongelmia kuumassa. Nuorempana sain migreenikohtauksiakin helteestä, nykyään luojan kiitos en.

   Ehkä oli virhe jättää etelänlomat tälle kevättä tekemättä ;) Ajattelin, ettei tule katkosia harjoitteluun, mutta ehkä kuitenkin olisin tarvinnut niitä :)

   Poista
 2. Totta on, että kuumuus ja paahtava aurinko verottaa voimia. Itse sinällään tykkään juosta auringonpaisteessa, mutta ehkä kisoissa vois olla semmonen puolipilvinen keli. Eilen ei varjopaikkaa löytynyt koko reitiltä. Helteessä juoksu sinällään kehittää kuntoa ja uskon, että näistäkin juoksuista on apua, kun päästään juoksemaan syksyllä pikkusen viileemmissä keleissä :) Hieno juoksu Seija ja kiva oli taas nähä ja vaihtaa muutama sana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Kari! Ja sullahan juoksu kulki auringosta huolimatta! :)

   Hyviä treenejähän nämä kaikki kisat ovat olleet ja varmaan viileämmässä sujuukin sitten taas paremmin. Vähän tietenkin itsellä harmittaa, kun kuitenkin selkeästi olen mennyt takapakkia kehittymisessä. Keväällä meni kympin vk-lenkitkin samaa tahtia kuin nyt nämä kisat...

   Poista
 3. Kisapäivälle tosiaan semmoinen tihkusade ja 15 astetta olisi melkeinpä paras mahdollinen sää. Kuumuuteenkin voi yrittää sopeutua esim kaatamalla juomapisteiltä vettä päälleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo sama toive olisi minullakin sään suhteen :)

   Kaadoinkin juomapisteillä toisen lasin suuhun ja toisen päälle. Lippis oli vaan ihan liikaa... Pää vähän paloi Rovaniemellä, siksi nyt lippis. Pitäisi vaan olla sellainen juoksijan versio, mutta en omista, kun niin harvoin käytän.

   Mutta jotain positiivista kehittymistä, nykyään en enää vedä juomia henkeen ;)

   Poista
  2. Minä kokeilin nyt ensimmäistä kertaa tuollaista pelkkää aurinkolippaa. Se ei kuitenkaan toiminut aivan toivotulla tavalla, koska ei pitänyt hikeä pois silmiltä. Pitää yrittää etsiä sellainen, jossa pantaosa on leveämpi.

   Poista