torstai 11. heinäkuuta 2013

Onnistunut harjoitus

Viime aikoina on ollut vähän epätoivoiset fiilikset. Miksi juoksu ei ole kulkenut toivotulla tavalla? En ole voinut käsittää miksi aikaisemmin vk-lenkitkin kulkivat lujempaa kuin tämän kesän kympin kisat...? Voiko helteellä olla niin suuri merkitys suoritukseen? Mieli on ollut aika ailahteleva kun näitä asioita on miettinyt. Kotonakin se on näkynyt ja välillä meinannut tulla vähän turhaa kipinöintiä sen takia, kun toinen tarjonnut omia muka hyviä teorioitaan ylikunnosta ym. 

Viikonlopun kisan jälkeen ajattelin, että vähän löysään juoksemista tällä viikolla. Se päätös piti kaksi päivää. Eilen oli pakko jo päästä kevyelle hölkyttelylle ja tänään oli vuorossa tv-reipas 50 min + alku- ja loppuverkat. Ja tänään juoksu vaan kulki! Ei mitään tietoa viime aikojen ongelmista, jalka nousi keveästi ja haluja olisi ollut kovempaankin juoksuun. Juoksu oli niin helppoa!

Olin säätänyt sykemittariin harjoituksen valmiiksi. 10 min alkuverkat. 50 min veto max anaerobisen sykkeen tuntumassa + loppuverkat. Sää: +16 astetta, aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta, reipas viileä tuuli. Hyvä juoksukeli. En aikonut seurata vauhteja ollenkaan. Enkä juuri muutenkaan katsoa mittaria, kuullostella vaan jos se hälyyttää sykkeistä. Ei hälyyttänyt. Annoin vaan mennä. Kun olin juossut jo hyvän matkaa Tupoksen risteyksestäkin ohi, tuli mieleen, että kyllä minä varmaan aika hyvää vauhtia olen juossut, kun näin pitkällä olen. Puolessa välissä vetoa käännyin sitten takaisin kotia päin. Sykkeet eivät olleet hälyyttäneet kertaakaan ja juoksu oli aivan älyttömän helppoa. 

Kun vetoa oli jäljellä n. 12 min, sykeraja ylittyi ensimmäisen kerran. Silloin ajattelin, että ei haittaa, loppu saa mennäkin ihan reippailla sykkeillä . Mittari ilmoitti vedon loppuvaiheessa kymmenennen kilometrin vauhdista.  Huomasin, että olin juossut kympin verkkojen kanssa 58 minuuttiin. Eli lenkin vk-osuus on täytynyt mennä nyt todella mukavaa vauhtia! Loppuverkat enimmäkseen kävelin kotiin takaisin. Sykkeet meinasivat nyt helposti nousahtaa vähän turhan korkeiksi hölkätessä.

Purettuani tiedot koneelle mukavaa dataahan sieltä löytyi. Olin juossut 50 min aikana 9,1 km. Kymppi olisi mennyt nyt n. 55 minuuttiin.  Vk-osuuden keskisyke vain 158, eli kovatehoinen harjoitus tästä tuli niinkuin pitikin.

Harjoituksen data: Tv-reipas 50 min verkat 11.07.2013 17:29

Mutta edelleen tässä on paljon mietittävää. Mitä olen tehnyt kisoissa väärin? Miksi juoksu on ollut  niin vaikeaa? Pitääkö minun jatkossa kisoihinkin laittaa sykemittariin sykerajat ja juosta ainakin reilu puolet niiden mukaan ja sitten antaa vaan mennä? Toisaalta en kyllä kisoissakaan koskaan mitenkään rynnimään lähde, vaan enemmän olen sellainen rauhallinen taivaltaja. Vai kannattaako näitä edes miettiä? Juoksen vaan menemään ja hyväksyn sen, että aina ei kulje...?

Tänään kulki. Vaikka oli vain harjoitus kyseessä, joka ei ollut edes mitenkään rankka. Minä todella tarvitsin tämän onnistumisen. Epätoivoinen fiilis on nyt hetkeksi historiaa. Alan jo kohta uudelleen uskoa siihen, että se kahden tunnin raja puolikkaalla on ehkä mahdollista vielä alittaa tällä kaudella... :)


4 kommenttia:

 1. Hieno harjoitus ollu Seija :) Välillä Se menee vaan niin, että treenissä kulkee ja kisoissa ei. Ei kannata jäädä murehtimaan sitä. Tuo treeni osoittaa, että ennätyskunnossa oot :) Nyt vaan säännöllisesti noita TV-reippaita ohjelmaan. Kun saat usein treeneissä vastaavia onnistumisia, niin ne siirtyy varmuudella myös kisasuorituksiin loppukesän ja syksyn viileemmissä keleissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä nyt vähän helpottaa. :) Varsinkin kun onnistunut harjoitus sattui näin lähelle näitä kisoja, joista kuitenkin on jäänyt aika lailla hampaankoloon...

   Poista
 2. Oletko vertaillut kisojen ja harjoituksien sykkeitä keskenään? Joillakin - myös minulla - kisoissa sykkeet nousevat harjoituksia korkeammalle joten tuo sykerajan käyttäminen ja määrittäminen voi vaatia erityistä tarkkuutta.

  Huonosti menneistä kisoista, pari edellistä kisaa tais olla Rovaniemi ja Rantalakeus? Niissähän oli - kuten aiemminkin on ruodittu - erityisen kuuma ja Limingassa vielä takaapäin puhaltava tuuli joka lämmittää kroppaa entisestään. Tässä harjoituksessa oli varmasti paljon paremmin juoksuun sopivat olosuhteet, ellei tuo tuuli sitten ollut kovin pahasti vastainen jossain kohti.

  Ja joo, ylikuntopuheet tosiaan ottaa pattiin! Kannattaa silti miettiä asiaa analyyttisesti ja silloin voi todeta itse perustellusti onko huoleen aihetta vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä mullakin on kisoissa sykkeet korkeammat kuin harjoituksissa. Ei niitä siis voi suoraa verrata. Tänäänkin tein 3 min vetoja, vauhdit vähän alle 5 min/km ja keskisykkeet 145-153. Juostu vielä erittäin tukkoisilla reisillä, kun hölmö menin eilen lenkin päälle urheilukentällä hyppimään pituutta ja juoksemaan 60 metriä kilpaa muiden kanssa. Ja lauantaina pitäis juosta Iissä ;)

   Kyllä se tuo helle on ollut varmaan vaan minulle liikaa. Ehkä odotukset ovat olleet olosuhteisiin nähden liian korkealla. Toisaalta ihan tyytyväinen olin Rovaniemen suoritukseen, mutta kuitenkin jäi kaivelemaan.

   Ehkä jatkossakaan ei noihin sykkeisiin kannata sen enempää kiinnittää huomiota. Juosta vaan menemään ja toivoa, että vauhdit pikkuhiljaa kehittyisivät oikeaan suuntaan :)

   Poista