sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Helteinen kymppi Rovaniemi Marathonilla

Tämän kesän toinen kisani oli entisessä kotikaupungissani Rovaniemellä, jossa alunperin minun piti juosta puolimaraton. Hellettä lupaava sääennuste kuitenkin pakotti minut vaihtamaan matkan kymppiin jo alkuviikosta, koska vastaavaa en halunnut kokea, mitä koin Terwalla kuukausi aiemmin. Ja hyvä että vaihdoin! Keli oli vieläkin raaempi kuin Terwalla! Lauantaiaamuun herätessä mittarissa oli jo yli 20 astetta ja kolme varttia ennen kympin starttia Sampoaukion (vai Lordiaukion?) mittari näytti + 24 astetta. 

Verkkasin aika pitkät verkat, mutta suurimman osan kävelin, koska ilma oli mikä oli. Jo verkatessa sykkeet näyttivät nousevan aika helposti korkealle. Lähdin ennen omaa starttia kannustamaan maratoonarit matkaan. Iso hatunnosto niille sisseille, jotka tuossa kelissä pitkälle hölkälle lähtivät! Minä en varmaan olisi puolikkaastakaan selvinnyt näissä olosuhteissa.

Oma juoksu-urakka alkoi vartti maratoonareiden jälkeen. Lähdin aika rauhallisesti taivaltamaan matkaa. Olin tietoinen, että täysin mahdoton on mihinkään kovin kummoisiin suorituksiin päästä tänään. Ajattelin, että kunhan alle tuntiin saisin kuitenkin kympin hölkättyä. Ensimmäiset 5 km menivätkin ihan mukavasti ilman mitään vaikeuksia. Mutta sitten alkoi helle pehmittää päätä. Taivallus muuttui aika tuskaisaksi ja kyllä piti hammasta purra, etten olisi alkanut kiroilemaan. Olin etukäteen ajatellut, että ihana juosta entisessä kotikaupungissa ja katsella tuttuja maisemia ja fiilistellä, mutta eipä näitä ajatuksia sitten juostessa käynyt edes mielessä...

Join joka juomapaikalla, joita oli kympilläkin neljä. Keli oli niin vaativa, että pakko oli juoda joka pisteellä. Viileämmällä kelillä olisin juonut ehkä vain kerran. Rauhaisaa tahtia kohti maalia matka jatkui ja jälleen huomasi sen, kuinka saa lisää voimia, kun ohittaa selkiä. Loppumatkalla en ohittanut kuin yhden naisen, mutta muutaman miehen pääsin ohittamaan. Mutta vastaavasti myös yksi nainen tyttärensä kanssa ohitti minut loppukilometreillä. 

Viimeinen mäki oli hyydyttävä. Hölkkäsin sen ylös hyvin rauhalliseen tahtiin. Samaa matkaa minun kanssa melkein koko matkan juossut herrasmies oli siinä vaiheessa minua vähän edellä, mutta taisi hyytyä siinä mäessä. Mäen jälkeen otin loppukirin ja voitin hänet lopulta ilmeisesti 7 sekunnilla :) Maalissa olin ajassa 58.18 (netto). Tulos on uusi ennätys, joten ei voi olla kuin tyytyväinen päivän suoritukseen! Sijoitus oli 13. Fiilikset ovat kyllä olleet ihan huiput! Kaikkinensa todella onnistunut kisareissu ja aion kyllä osallistua jatkossakin entisen kotikaupunkini juoksuihin.

Sykkeitä en seurannut koko kisan aikana. Menin vaan tuntemusten mukaan. Nyt kun purin sykekäyrän koneelle, niin aika hurjia lukemia siellä kyllä oli! :) Maksimisykekin meni uusiksi. Aikaisemmin 183, nyt loppuspurtissa 187! Keskisyke 171. Juoksun data: Rovaniemi Marathon 29.06.2013 12:13Kaupungissa oli samaan aikaan myös Jutajaiset sekä Kultavaskooliturnaus. Paljon oli siis porukkaa liikenteessä. Jutajaisia ajatellen sääkin oli täydellinen. Urakan jälkeen palautumisen kanssa minulla ei ollut mitään ongelmia. Olin heti juoksun jälkeen valmis jo lähtemään jatkosuoritukseen, tutustumaan kotikaupungin kulttuuri- ja yöelämään. Saunaa ja hyvää ruokaa tietenkin ensin! Loppujen lopuksi jaksoinkin sitten ihan aamuun asti. Eli kokonaisuutena huikea suoritus! Kunto alkaa olla siis pikkuhiljaa kohdillaan ;) 

Näistä fiiliksistä on nyt hyvä jatkaa seuraavaan koitokseen, joka onkin jo ensi viikonloppuna Rantalakeusjuoksu Limingassa. Kympin uunituoretta ennätystä lähdetään silloin laittamaan jälleen uusiksi. Toivotaan, että pikkuhiljaa alkaisi jo myös tavoitelukemat paukkumaan! Niin, ja sitä hellettä en toivo edelleenkään. Toivottavasti ei mene syksyyn asti, ennen kuin tuo toive täyttyy!

2 kommenttia:

  1. Tämmöisellä kelillä kannattaa verrytellessä kiinnittää huomiota siihen, että saisi pidettyä itsensä mahdollisimman viileänä. Starttia kannattaa odotella varjossa ja ehkä sisätiloissakin jos on ilmastoidut tilat. Vaatteita kannattaa ehkä kostutella ennen lähtöä valmiiksi vedellä. Kuumuus on myrkkyä suorituskyvylle!

    Onnea ennätyksestä! Reitti ei ole mikään järin nopea ja lämpö vaikeutti varmasti juoksua omalta osaltaan. Noissa olosuhteissa enkka on vielä erityisen hyvä saavutus.

    VastaaPoista
  2. No eipä mulla kyllä käynyt mielessäkään pysytellä pois kaupungista, vaan hyvissä ajoin menin katsomaan meininkiä ja verkkaamaan :) Virhe siis. Mutta pitää jatkossa muistaa tämäkin asia.

    Toivottavasti huomenna olisi pilviä taivaalla ja ripsisi vettä, mutta aurinkoahan se näkyy taas lupaavan...

    VastaaPoista